top of page

📕 Onderbroken | contact met je wijze lijfONDERBROKEN raakt niet uit de mode

Nu begin februari 2023 blijkt dat er nog steeds veel belangstelling is voor dit boek. De schrijfstijl wordt door lezers helder en liefdevol genoemd en daar ben ik heel blij mee.

Dat raakt zo de kern van haptonomie waarin waarden als evenwaardigheid, transparantie en affectieve bevestiging centraal staan. Dit boek raakt niet uit de mode en blijkt juist actueler dan ooit nu ook psychologen en psychiaters naast inzicht meer en meer de waarde onderschrijven van lijfelijke ervaring en gevoelscontact. Ofwel, de waarde van het contact met je eigen wijze lijf.


Boek over haptotherapie en coaching Contact met je eigen wijze lijf is de ondertitel van het boek dat ik met veel plezier tijdens de lockdown heb geschreven. In april 2020 heb ik een week lang via Zoom een schrijfcursus gevolgd via ParisBooks waarbij ik van verschillende docenten veel heb geleerd van voor mij volstrekt nieuwe materie. Het huiswerk vooraf was het maken van een uitgebreid schrijfplan. Dit bood me meteen een heldere structuur. Na enkele aanpassingen en vooral vereenvoudiging is de eerste opzet hetzelfde gebleven. Ook werd ik pittig gecoacht op mijn motivatie voor en de doelstelling van dit schrijfproject. Daarmee werd mijn aanvankelijk vage koers steeds duidelijker. Met als resultaat: ‘Yes, ik ga ervoor’. Vanwege de RIVM-maatregelen heb ik mijn praktijk in dezelfde periode tijdelijk gesloten. Ook andere activiteiten vielen daardoor stil en was er ineens veel schrijftijd.


Hoofdstuk voor hoofdstuk Door het project op te delen in stukken bleef het overzichtelijk en behapbaar. Een hoofdstuk tegelijk. Daarbij maakte ik gebruik van alle -bij het onderwerp aansluitende- scripties, aantekeningen, vakliteratuur, supervisie-verslagen, enzovoort. Telkens in het begin: ‘Dit gaat me nooit lukken’ en na een tijdje: ‘Er komt lijn in’. Bert las elk hoofdstuk als eerste. Pak van mijn hart als ik hoorde: ‘Zo is het toch goed, ik ben benieuwd naar het vervolg’. Dat gaf me het vertrouwen de tekst naar professioneel redacteur Maria Genova te sturen. Jeetje, wat heb ik daar veel van geleerd. Alle slogans blijken van toepassing: ‘Kill your darlings’, Less is more’ en ‘Show, don’t tell’. Meteen een leerzame oefening om constructieve feedback te ontvangen en te hanteren. Flink ingekort en aangescherpt heb ik de tekst telkens goed opgeslagen en een kopie naar Bert gestuurd. Stel, dat mijn computer het begeeft…, daar moet ik niet aan denken. Op naar het volgende hoofdstuk.


Boek uitgeven in eigen beheer Bij elkaar zijn het acht hoofdstukken geworden. Deel I gaat over het contact met je eigen binnenwereld en deel II over het contact met jezelf en de buitenwereld. Naast het schrijven begon de oriëntatie op het vervolg. Al gauw besloot ik het boek in eigen beheer uit te geven. Ik houd van ondernemen, heb daar al jong veel ervaring mee opgedaan. Al maakte ik toen nog gebruik van een grote luidruchtige typemachine en Typ-Ex. Destijds ging de marketing via zoekertjes en advertenties in het Brabants Dagblad. Klanten kregen aanbiedingen en folders in handgeschreven enveloppen in de bus. Nou, dat is nu wel anders. De mensen en bedrijven die nu hun diensten aanbieden voor opmaak, productie en marketing ontmoet ik online. Al bij al vind ik het hartstikke leuk om zo twee nieuwe vakken te leren: schrijven en uitgeven. Niet alleen te leren, maar ook toe te passen. En een boek in handen te hebben en daarmee door te geven wat ik door te geven heb.


Voor wie schrijf ik en wat heb je eraan? Dit boek is geschreven voor dertigplussers, die - al dan niet professioneel - bewust stilstaan bij hun persoonlijke ontwikkeling. Haptotherapie & coaching zijn al jaren verweven in mijn aanbod aan cliënten. Dit komt ook terug in het boek. Ik hoop de lezer inzicht te geven, te inspireren en te bemoedigen. Je leest in acht hoofdstukken hoe je…

  1. Lijfelijke signalen gewaar kunt zijn als helpende boodschappers

  2. Ballast van oud zeer op eigen tijd en manier kunt verteren en integreren

  3. Gezond verstand verbindt met gevoel en intuïtie

  4. In contact komt met je eigen wijsheid en samenvalt met je ware natuur

  5. Affectief communiceert, duidelijk en oprecht

  6. In vrijheid verbonden kunt zijn met je naasten en met de omgeving

  7. Op tijd heldere grenzen stelt vanuit zelfzorg

  8. Lief en leed deelt in veiligheid en openheid

Boek 'Onderbroken | contact met je eigen lijf' raakt niet uit de mode Aan de hand van volledig geanonimiseerde en gecombineerde praktijkvoorbeelden, aangevuld met fictieve scenes op basis van reële ervaring, krijg je een kijkje in de keuken van mijn praktijk. Ruim dertig jaar begeleid ik mensen in 1-op-1 sessies. Nu zet ik bij wijze van spreken de deur open en deel mijn levenslessen en ervaringen via het boek Onderbroken. Nu begin oktober 2022 blijkt dat er nog steeds veel belangstelling is voor dit boek. De schrijfstijl wordt helder en liefdevol genoemd en daar ben ik heel blij mee. Dat raakt zo de kern van haptonomie waarin waarden als evenwaardigheid, transparantie en affectieve bevestiging centraal staan. Dit boek raakt niet uit de mode en blijkt steeds actueler nu ook psychologen en psychiaters naast inzicht meer en meer de waarde onderschrijven van lijfelijke ervaring en gevoelscontact. Ofwel, contact met ieders wijze lijf.bottom of page