top of page

recensies

blij met reacties

over het boek ONDERBROKEN:

Ik las 'Onderbroken' van Jozien Wijnakker in de zomer 2022 en ik heb het in één ruk uitgelezen. De afwisseling van praktijkvoorbeelden, eigen ervaringen en hier en daar een stukje 'theorie' maken het boek heel prettig leesbaar.
Jozien heeft het vermogen om zó vlot te schrijven, op zo'n optimistische, maar tegelijk ook diep-ernstige manier, dat het je als vanzelf aanspoort om je eigen situatie mee te laten resoneren. De lezer krijgt er gewoon zin in, om maar (weer) eens aan de slag te gaan met het een beetje opruimen en herzien van de soms warrige chaos van ervaringen, herinneringen, gedachten en gevoelens die je nu eenmaal met je meesleept. Dat het lichaam je daarbij zo van dienst kan zijn, maakt dat die klus een uitnodiging wordt, om te beginnen door (al tijdens het lezen!), maar eens even rechtop te gaan zitten, je voeten op de grond en te voelen wat je nu eigenlijk voelt. Al lezende had ik soms het gevoel alsof Jozien haar vriendelijke aansporingen, speciaal voor mij bedoeld, rechtstreeks in mijn oor fluisterde, waarbij juist ook haar eigen openheid, maar ook de grondigheid en de humor waarmee ze uitleg geeft, mij een steuntje in de rug gaven. Dat is wat een boek als dit moet doen: al lezend verandert er iets bij je en leg je het met hernieuwde inzichten en goede moed op dat stapeltje boeken waaruit je af en toe weer iets zal willen herlezen. Een aanrader!

Veronica Kleipool

In ‘Onderbroken, contact met je wijze lijf’ beschrijft Jozien Wijnakker heel helder en met veel compassie over wat zij tegenkwam in haar praktijk gedurende haar werkzame leven als haptotherapeut.
Bij haar cliënten, én bij zichzelf. Bovendien geeft ze helpende oefeningen om meer in je lijf te komen, te voelen. Je lieve lijf heeft je zo veel te vertellen! Ik las dit boek een tijdje na mijn eigen proces en herkende er veel in. Bijvoorbeeld hoe je een beweging kunt maken van het afschermen van je moeilijke, ongemakkelijke gevoelens naar je hele ziel en (on)zaligheid erkennen, precies zoals het zich aandient. ‘Je eigenheid liefhebben’, zoals Jozien het beschrijft. Doodeng en een verademing tegelijk!

Ik neem mijn eigen ervaringen met haptotherapie en alles wat ik daarover gelezen heb mee in mijn coachings- en counselingspraktijk. Ik ontmoet je namelijk graag als compleet mens, op alle niveaus: emotioneel, cognitief, gedragsmatig, fysiek, sociaal en spiritueel (zingeving).

 

Dorien Bellaar, coach

 

uit column Tijdschrift voor Coaching:
Recent trof ik een boek dat deze therapie en coachingsvorm buitengewoon goed uitlegt. Praktisch, vol met oefeningen en in begrijpelijke taal. Jozien Wijnakker (2020) beschrijft in haar boek Onderbroken: Contact met je wijze lijf, wat je kunt leren van wat je wijze lijf je te vertellen heeft. Een aanrader voor alle coaches die gewend zijn vooral talig te werken. En een aanvulling in de boekenkast voor ieder die wil helpen bij het reflecteren op en leren van kantelpunten, die bijdragen aan levenswijsheid, echte ontwikkeling en aan (werk)geluk. Professor dr. Yvonne Burger is voorzitter van het VU Center for Executive Coaching en daarnaast organisatieadviseur, executive (team)coach en toezichthouder. www.yvonneburger.nl 

 

"Treffend en helder verwoord! In het bijzonder de metaforische beschrijving van oud zeer verteren net als voeding. De vitaminerijke boodschappen integreren in je levensverhaal en de rest achterlaten. Neem ik mee voor mijzelf en cliënten.
Collega haptotherapeut."

Betaald!

En het eerste hoofdstuk in 1 adem uitgelezen.

Wat n herkenning! Ik ga morgen op zoek naar n haptonoom.

Verstuurd vanaf mijn iPhone

reactie van een deelneemster van de workshop boekpresentatie

Ik heb het al ‘uit’, na het lezen dacht ik meteen: stoppen – zitten – lezen!
In ernst: een heel mooie weergave van wat je in je haptonomie loopbaan hebt geleerd (aan jezelf en anderen) en meegemaakt. Heel knap hoe je je eigen persoonlijke ervaringen en je Brabantse afkomst erin hebt verwerkt in precies de juiste maat. Erg leuk zijn ook de Brabantse uitdrukkingen, die voor de nodige nuchterheid zorgen. Dat maakt het boek ook echt: hier is geen alwetende aan het woord maar het is wel een goed verslag van vele jaren goed werk. Wat me op de eerste plaats bijblijft is de belangrijke balans tussen(gezond)gevoel en(gezond) verstand en het (leren) openstaan voor wat he lichaam je vertelt. Met de binnenwereld in balans gaat er vaak een nieuwe buitenwereld open.In bijna alle cases gaat het daarover. Nogmaals, heel knap. Vriend (72 jaar)

"Het boek ONDERBROKEN staat als een huis. Heel interessant als zelfhulpboek.
Heel mooi dat beeld van een veilige baarmoeder."

Merel

"Het lijkt er op alsof je het boek ONDERBROKEN voor mij hebt geschreven. Mijn angsten, verdriet en onzekerheden mogen er zijn en ik hoef niet langer te pleasen." Wilma

"Je schrijft helder in gewone lekentaal. Het is een soort zelfhulpboek. Je hebt een menselijke toon, zacht, liefdevol. Dat vind ik erg prettig om te lezen."

Francien

"Het lezen van je boek ONDERBROKEN heb ik als heel troostrijk ervaren. Soms ook confronterend door de nuchterheid waarmee je sommige situaties beschrijft, maar daardoor ook verhelderend. ‘Ik mag rustig uitademen, hoef niet zo mijn best te doen, ik ben al goed zoals ik ben’. De vragen zorgden voor reflectie en basis voor gesprek met mijn man. Ik zal het zeker nog regelmatig ter hand nemen."
Marit 

Lachende collega

Annemieke, vroegere klasgenoot

 

Een heerlijk, prettig en gemakkelijk te lezen boek. Door dit boek heb ik ontdekt dat haptonomie door aanraking een helende werking heeft. Jozien heeft velen daarmee geholpen. Ik zou zelf ook wel een lekker op zo'n haptobank willen.

Een aanrader.

De markt analyseren

Bert-Jan, docent

Handen met ringen

Mieke, HRM-professional

Onderbroken leest als een roman. Mooie heldere taal. Theoretisch, praktisch, filosofisch en poetisch.
Een boeiend betoog over over de haptonomie als therapie. Door de combinatie van theorie met persoonlijke- en praktijkvoorbeelden ontstaat een duidelijk beeld van de mogelijkheden van haptotherapie.

 

Ik krijg zin om verder te lezen en ik lees nooit dit soort boeken.
Toegankelijk en wijs

een hand
die je zacht aanraakt

Voor Jozien

 

‘Onderbroken’ door Jozien Wijnakker

 

De schrijfstijl van Jozien is als een hand die je zacht aanraakt.

Met gemak neemt zij je mee in je gevoelsleven en met respect en liefde laat ze je alle hoeken van de spreekwoordelijke (behandel)kamer zien.

Uit haar boek ‘Onderbroken’ blijkt wel weer hoe nodig het is om tot voelend besef te komen en het is haar antwoord op een vaak harde, verschraalde en competitieve samenleving die snakt naar echtheid en waarlijk contact.

Het een prachtige introductie voor mensen die worstelen met hun gevoelsleven zonder al te veel onbegrijpelijke termen en zij laat zien dat voelen niet gebonden is aan een vooropgesteld stappenplan maar afstemming vraagt of ‘gidsen’ zoals zij dit zelf verwoord. In dit boek komt duidelijk naar voren dat voelen niet betekent dat je je in allerlei moeilijke bochten moet wringen, je ingewikkelde theorieën moet eigen maken en het niet gaat over ‘hard werken’. Jozien nodigt je met haar verhalen, casussen en eigen ervaringen uit om het streven te staken en te komen tot ‘Stoppen-Zitten-Voelen’. Voor collega-therapeuten of coaches weet zij details aan te stippen waar je misschien net overheen had gekeken of nog niet bij stil had gestaan. Een aanrader voor elke vakantiekoffer en een ‘must’ voor elke haptotherapie boekenkast.

 

Ellen Kleingeld

Haptotherapeut

Auteur ‘Compleet jij’

Meisje in bibliotheek

Deze tekst van de VVH (vereniging van haptotherapeuten) werd 16-02-21 gedeeld op de social media, waarvoor hartelijk dank. Jozien Wijnakker is de schrijfster van het boek ‘ONDERBROKEN | contact met je wijze lijf’. In dit boek maakt zij de haptonomie iets van iedereen en herkenbaar voor iedereen glashelder.

Jozien Wijnakker (1954) is een Brabantse Amsterdamse en werkt als haptotherapeut en coach. Ze heeft daarnaast gewerkt als personeelsadviseur, managementtrainer en loopbaancoach. In 2002 rondde ze de haptotherapie-opleiding in Doorn af. Haar werkterrein verschoof zich in de loop van de tijd van mens-en-werk naar mens-en-welzijn. Ze schreef onlangs een toegankelijk boek voor iedereen die geïnteresseerd is in persoonlijke ontwikkeling via haptotherapie met de titel: ‘ONDERBROKEN, contact met je wijze lijf”.

Jozien geeft in dit boek met persoonlijke inzichten en voorbeelden haar eigen levenslessen door. Ze beschrijft de helende kracht van haptotherapie met praktijkvoorbeelden, gerichte oefeningen en vragen die je alleen kunt beantwoorden door te voelen in plaats van te denken. In de loop der jaren is haar belangstelling vooral gewekt in wat zich woordeloos bij haarzelf en anderen ‘binnenshuis’ afspeelt. Jozien brengt, vaak in stilte, mensen via directe beleving in contact met hun gevoelsleven.

Ze nodigt actief uit tot bewustwording van eigen behoeften en moedigt aan om hier daadwerkelijk voor te zorgen. Voelbaar bevestigen dat iemand goed is in haar eigen unieke zijn ziet ze als het hart van haptotherapie. Iets in je lijf voelen en ervaren maakt zaken vaak glashelder. Als haptotherapeut noemt ze, dat deze begeleidingsvorm mogelijkheden biedt om openlijk, oprecht en vriendelijk contact te maken met onszelf en anderen. In het leven van alledag, in privé?- en werkkring, is affectieve communicatie dan de gewoonste zaak van de wereld. Jozien levert van harte, en het liefst gezamenlijk, een bijdrage aan een samenleving waarin we elkaar laten voelen dat we er mogen zijn.

bottom of page