top of page

puur- pijn- patroon- prijs- proces

Puur ❤️

Zo ben je geboren. Volop licht en liefde. Er is helemaal niets mis met jou. Jij en ik deugen vanaf dag een. Een baby is helemaal zichzelf, beweegt op eigen tijd en manier en roept zachte vertedering en vanzelfsprekende zorgzaamheid op bij omringende volwassenen.


Pijn

Als je geluk hebt konden je ouders in grote mate aan je behoefte aan geborgenheid, zorg en liefde voldoen. Sommige ouders lukt dat pijnlijk genoeg niet. Er kan sprake zijn van gewelddadige communicatie of grensoverschrijdend gedrag. Ook bevestiging, koestering en zorg nalaten, zorgt ervoor dat een kind affectief tekort komt. De pijn van kwets-uren is voor een kindje te groot om te voelen en wordt uit overleving onderdrukt. Dit oud zeer wordt verstopt in een 'verborgen laatje' diep in het brein en lijf. Pijn die je echt (nog) niet aankunt en waar je uit overleving onbewust en automatisch bij weg blijft.


Patroon

Deze pijn was destijds te groot om te voelen en moest wel onderhuids. Om verder te kunnen ontstaat een onbewust overlevingspatroon. Een patroon dat in het begin positief werkt, maar op den duur destructief wordt. Achter zo'n patroon schuilen veelal zelf-afwijzende gedachten, etiketten en verhalen zoals: ik doe het toch nooit goed, ik kan ook niks, ik hoor er niet bij, ik ben overbodig, ik kan het niet, ik ben een loser, ik schaam me dood, enzovoort. Deze kwetsuren en overtuigingen leiden tot automatisch gedrag zoals:

· Pleasen. Redden. Klampen. Hunkeren. Zorgen voor de ander.

· Wel de perfecte ‘etalage’ tonen. Niet het ‘magazijn’ met kwetsbaarheid.

· Te veel drinken, roken, snuiven, seksen, shoppen, piekeren, eten, et cetera.

· Moeten, klagen, werken, poetsen of dwangmatig controleren.

· Vermijden. Terugtrekken. Wegblijven. Afstandelijk blijven. Uitstellen.


Dit betekent niet dat er iets mis is met je. Wel dat er sprake is van affectief gemis of mis-handeling. Je vertoont gedrag waarbij iets vanuit de buitenwereld de innerlijke pijn - liefst acuut- moet dempen. Dit patroon versterkt de zelfafwijzing. Stom dat ik te veel drink, eet, klaag, snuif, enz… De conclusie wordt: ik ben een workaholic, ik kan deze pijn niet aan, ik ben een over-eter, ik ben een alcoholist, ik ben een zeurpiet, enzovoort. Je weet dat je gedrag uit de maat is en toch lukt het je (nog) niet dit te veranderen. Je praat om je pijn heen in plaats van vanuit de innerlijke ervaring. Dit gebeurt overigens allemaal te goeder trouw. Ons oudste- en emotionele brein heeft er veel voor over om bekend gedrag in stand te houden. Dat gaat automatisch omdat dit patroon vooralsnog de illusie van veiligheid biedt en zeer vertrouwd voelt.


Prijs

Voor deze 'omweg' betaal je op den duur een forse immateriële prijs. Dit betekent overigens zeker niet dat dit jouw schuld is. Integendeel. Het is erg genoeg voor je. Je krijgt bijvoorbeeld te maken met:

- Overspanning. Chronische vermoeidheid. Burn-out.

- Depressie. Gemis eigenwaarde. Zinloosheid.

- Anorexia. Boulimia. Overeten.

- Relatie- en/of financiële problemen in privé- en werkleven.

- Sociale angst, ziektevrees, isolement, eenzaamheid.

- Somatisch onverklaarbare lichamelijke klachten (SOLK).


OMMEKEER


Proces van binnen naar buiten

Noodzaak doet bewegen! Pas als er grote lijdensdruk is, is er kans op gedragsverandering. Verandering vraagt dat er een realistisch alternatief voorhanden is. Verandering vraagt moed om afscheid te nemen van gewoonten. Voor gedragsverandering blijkt het nodig sociale druk te weerstaan. Ook vraagt het bereidheid van je om het voordeel van ziektewinst op te geven. En het vraagt om de redding of de schuld niet meer bij de ander te leggen. En tot slot vraagt een echte ommekeer van je om zelf verantwoordelijkheid te nemen voor je welzijn. Als je deze beweging maakt ontstaat staps- of sprongsgewijs gewenst gedrag.


Yesssss, je kiest en zorgt actief voor een ommekeer. Je neemt een dapper besluit en gaat -al dan niet met professionele hulp- op een nieuwe manier met de feitelijke situatie om. Je 'omweg-gedrag' is geen weerslag van jouw pure eigenheid. Je zet een innerlijk proces in gang waarbij je bewust stilstaat bij jezelf, de blik naar binnen richt, je licht laat schijnen op je schaduwkwaliteit en de wijsheid van je lijf serieus neemt. Niet langer 'van de pijn af' bewegen, maar juist op een zachtmoedige manier actueel ongemak en onrust toelaten. Je hoeft hiervoor echt niet terug naar vroeger. Voelen en meebewegen met wat zich nu in je binnenste aandient. Hierdoor komt er vrije ruimte in je lijf en leven. Je neemt opkomend verdriet, angst of boosheid serieus. Je erkent stressvolle omstandigheden in je leven tot nu toe. Je durft gevoelens toe te laten en te uiten. Schaamte en schuldgevoel zeg je vaarwel. Je deed immers elke dag wat toen in je vermogen lag en het beste leek. Trouw aan jezelf bepaal en volg je je koers van het leven. Vrij in verbinding met geliefde(n), familie, vrienden en werkcontacten. Zonder strijd of streven ontstaat ruimte voor vitaliteit, verbinding en zingeving.



Inspiratiebronnen: Tom Noyens via youtube, Jan Geurtz: 'Vrij van gedachten'. Martin Appello: 'Waarom veranderen (meestal) mislukt', Jeff Forster: 'Onvoorwaardelijke acceptatie', en vele anderen


Heb je vragen of opmerkingen over deze 5 P's dan ben je daarmee welkom. Ook suggesties voor volgende blogs lees of hoor ik graag. Stuur je reactie naar contact@jozienwijnakker.nl of 0612654494.










bottom of page