top of page

dynamiek & rust

Harde tijdcyclus Als je in zogenoemde harde tijd leeft kan de volgende beperkende overtuiging je danig in de weg zitten: ‘Mijn omgeving is vijandig, ik ben niet goed genoeg, ze waarderen mij niet! Je voelt je gestrest en hebt behoefte aan rust. Druk doen, ploeteren, streberig alsmaar bezig zijn is een gewoontepatroon geworden. Bijna een verslaving. Veel op de klok kijken. Je laten voortdrijven door verplichtingen en een eindeloze rij things to do today. De nadruk van al die drukte ligt op effectiviteit en efficiency. Affectiviteit wordt helaas vergeten. Word je gedreven door valse hoop op affectieve bevestiging van anderen? Dan neig je hierdoor naar te veel overwerken, te weinig delegeren en vooral te weinig hulp vragen aan anderen. Door de vele taken, stapels en email zie je door de bomen het bos niet meer. Je mist focus en overzicht en dat brengt innerlijke onrust met zich mee. Af en toe reageer je met wel een heel kort lontje. Waar doe je het toch allemaal voor?


Tijdverspilling Zappen, Netflixen, scrollen, shoppen, enzovoort. Tijdverspilling om jezelf maar bezig te houden en verveling tegen te gaan. Je blijft maar zoeken naar prikkels, meer en meer van buitenaf. Je bent wel druk in de weer maar het geeft geen tevredenheid en draagt misschien bij aan status en inkomen maar niet aan eigenwaarde. Je zoekt alsmaar buiten jezelf naar voldoening en dat begint te knagen. Je krijgt voeling met je sjoemel-gedrag. Je bent bewust onbekwaam en dat is het goede nieuws. Je krijgt last van deze destructieve gewoonten en behoefte aan positieve verandering. Harde tijd kan verslavend worden. Workaholics krijgen een kick van de adrenaline van het hollen en rennen. We houden onszelf voor de gek door druk zijn gelijk te stellen aan belangrijk zijn. Misschien ben je wel doodsbang voor wat er gebeurt als je het rustiger aan doet. Als je jezelf niet langer voorbijloopt dan kom je misschien wel jezelf tegen.


Zachte tijdcyclus Als je meer in zachte tijd leeft met de onderliggende overtuiging: ‘Mijn omgeving is vriendelijk. Ze hebben me lief zoals ik mezelf liefheb’. Zachte tijd is tijd om helemaal bij het moment te leven. Niet te veel streven. Gewoonweg doen wat je niet laten kunt. Bijvoorbeeld genieten van de natuur, van kleine dingen. Je bent bewust dankbaar voor de mooie dingen op je levenspad. Je voelt je springlevend en hebt de natuurlijke neiging om voor evenwicht te zorgen door uit te rusten na een actieve of creatieve periode. Je neemt tijd voor reflectie en integratie van ervaringen van de dag. Je komt gemakkelijk in contact met je inspiratie en creativiteit. Je ziet het grotere doel in je leven en de richting die je uit wil en beweegt flexibel die kant op. Je voelt je levenslustig, present en vitaal.


Wat was vroeger wel of niet toegestaan? Wat heb ik vele jaren in zogenoemde harde tijd geleefd. Gedreven als een haastige workaholic die dacht dat ik het niet kon maken om het rustiger aan te doen. ‘Dat hoort niet’, zei mijn innerlijk stemmetje. Het toegestane deel zoals ik het heb opgepikt was aanpakken, doorzetten en niet klagen. Het niet-toegestane deel gaat over moe zijn, luieren en niksen. Een omweg die enige soelaas bood was bijvoorbeeld griep of hoofdpijn. Dan kon ik zonder schuldgevoel een pas op de plaats maken. Wat nam ik mezelf en mijn werk serieus. Zaken gaan voor het meisje, dat was mij met de paplepel meegegeven. Alsof ik ‘de immer harde werker’ onmisbaar was. Ik mag nog werken, ik mag binnenkort stoppen met werken. Mijn pensioen komt in zicht en daarmee komt er sowieso ruimte voor rust en ik zorg evengoed ook wel voor dynamiek. Het meisje (van 68) gaat voor de zaak.


Destructief gedragspatroon Nog elke werkdag ontmoet ik mensen die vastzitten in dit destructieve en uitputtende patroon. De overgang van harde naar zachte tijd brengt een plezierige beweging tussen rust & dynamiek. Het zorgsysteem van ons zenuwstelsel heeft geregeld tijd nodig waarin niets hoeft. Tijd om uit te rusten, bij te tanken en energie op te laden. Ook om een knoop aan te naaien, een la op te ruimen of welk huiselijk klusje dan ook in alle rust uit te voeren. Zo’n dag dat je heerlijk kunt lummelen en zonder doel of plan doet wat je niet kunt laten. Tijd die je in contact brengt met onderliggende verlangens en je natuurlijke eigenheid. Zo leer je jezelf beschermen tegen overvraging, te vol plempen, te veel opscheppen, enzovoort.

Behoeften serieus te nemen Vanuit basiszekerheid voel je je steeds vrijer van de goedkeuring door anderen en hoef je niet langer te sjoemelen. Het mag op jouw manier en moment: zorgvuldig en respectvol naar jezelf en anderen. Zelfafwijzing die mogelijk nog pijnlijker voelt dan afwijzing door anderen is daarmee verleden tijd. Door jezelf – ook in contact met anderen – als goed en goed genoeg te beleven neem je afscheid van gedachten, gevoelens en gedragingen die je geen goed doen. Voorbeeld van zo’n pijnlijke gedachte is: ‘Als ik nu maar aardig, slank, slim, bescheiden, ijverig, deskundig, flexibel, keurig en nog veel meer ben, dan houden ze echt van mij’. Alsmaar in de weer voor affectieve bevestiging door anderen. Daar word je heel moe van, soms zelfs overspannen of burn-out. Je raakt jezelf kwijt. Waarvoor? Echte ontmoeting vindt plaats met mensen, die net als iedereen zon- en schaduwzijden hebben, zowel krachtig als kwetsbaar zijn. Hoe is het voor jou om je gevoel en behoeften serieus te nemen?


Balans tussen rust en dynamiek Er is tijd om te werken en tijd om te rusten en weer op te laden. Net als eb & vloed alsmaar in beweging en tegelijk in balans. Mag je pauze nemen vóór dat je moe wordt? Misschien wil je je tempo matigen. In elk geval is het raadzaam jezelf niet langer te overvragen. Dit brengt nodeloze overspanning met zich mee. Durf je te kiezen om op een andere manier te leven? Door orde te scheppen creëer je innerlijke rust. Elke dag kleine taken uitvoeren brengt op den duur een gewenst resultaat. Overgave betekent dat je de dingen accepteert zoals ze zijn. We hebben allemaal 164 uur per week tot onze beschikking. Op drijfzand kun je niet solide bouwen. Een ding tegelijk doelgericht oppakken, alle aandacht geven en volledig afronden geeft veel meer voldoening. En daarnaast matigheid betrachten aansluitend bij je energieniveau. Kortom, een vloeiende beweging tussen doelgericht & matig. En tussen dynamiek & rust. Twee zijden van dezelfde medaille die samen zorgen voor professionele voldoening en persoonlijk gemak.





Bron. Onder meer: Neem tijd voor jezelf en geniet van het leven. Gill Edwards. ISBN 90-443-02

bottom of page