coachen | in contact met je wijze lijf

Goede dag,

Coaches zijn er vele kleuren en maten. Het coachvak heeft mooie waarden voor affectief contact voortgebracht zoals: aandacht, aansluiting bij de ander, authenticiteit en acceptatie van ieders eigenheid. Als je ook het eigen wijze lijf laat meespreken krijgen we steeds meer philia, ofwel vriendschapsliefde. Ik wens je leesplezier en inspiratie en zie je reactie met belangstelling tegemoet.

Hartelijke groet, Jozien

__________________________________________________

Afdalen naar je lijf
Als je de ander wil coachen in contact met haar lijf dan vraagt dit allereerst om zelf contact te maken met je eigen wijze lijf. Je kunt ter voorbereiding van een sessie eventuele innerlijke onrust voor jezelf reguleren. Dit vraagt om volle verticale verbinding met jezelf. Om lijfelijke signalen serieus te nemen, te voelen wat er te voelen valt en je behoeften serieus te nemen en van de invulling daarvan werk te maken. Als je contact hebt met je bekkenbasis, waar stevigheid en veiligheid huist, kun je coachen vanuit innerlijke rust. En als je vanuit deze innerlijke vertrouwensbasis rechtop zit helpt dit om scherp waar te nemen en heldere vragen te stellen die de coachee uitnodigen om eigen antwoorden op vragen te krijgen.

Zelfzorg
Om als coach vrij te blijven van de stress van cliënten blijkt het nodig om goed voor jezelf te zorgen. Ik gebruik daarvoor de metafoor van voordeur en achterdeur. Die helpt me om zelf fris te blijven. De client is er echt niet mee geholpen als ik mezelf zorgen om haar blijf maken of als ik met de ballast van een ander blijf rondsjouwen. Als je merkt dat je je serieus zorgen blijft maken, soms zelfs daarover wakker ligt, over wat in je praktijk werd gedeeld trek dan aan de bel. Bij de client, bij een intervisie-maatje, bij de huisarts of bij een ander vertrouwenspersoon. De verhalen, ervaringen, moeiten van cliënten zijn welkom om te delen. Zowel verbale als non-verbale uitwisseling krijgt volle aandacht en… ik neem er ook weer afscheid van. Ik houd van het woord loslaten in de zin van los en laten. Hierdoor blijf je als coach een opgeruimd gevoel houden.

 

“Je lijf weet vaak meer dan je denkt”



Yvonne Burger | column in het Tijdschrift voor coaching

Innerlijke houding
Je eigen geruststellende aanwezigheid en aandacht doet cliënten goed.
Laatst hoorde ik het begrip dappere tederheid. Dat sprak me meteen aan.
Bij embodied ofwel lichaamsgericht coachen staat binnen de haptonomie het begrip AanZijn centraal. De cliënt voelt aan dat je er als coach helemaal voor haar bent en ook blijft wat er ook gebeurt. Opbeurende verhalen, reddersneiging of adviezen kunnen achterwege blijven. De client is eigenaar van haar probleem en heeft zelf de sleutel in handen die de oplossing naderbij brengt. De meeste mensen blijken, hoe lastig ook, in staat hun eigen lot te dragen. Door het lot zelf te dragen krijgt medelijden geen kans en groeit zelfvertrouwen. Het zelf dragen betekent niet dat je dit alleen moet doen, er is ruimte voor mededogen, want hulp vragen en een tijdje samen dragen kan natuurlijk.
En de ander is vrij om daaraan tegemoet te komen.

Lichaamsgerichte vragen
Je kunt op elke leeftijd leren om je lichaam bewust te voelen.
Hoe is het voor je om lichaamssignalen serieus te nemen?
• Hoe is het NU met je?
• Wat voel je als je bewust waarneemt in je lijf? En welk gevoel hoort daarbij?
• Welke beweging wil je maken? Waar heb je behoefte aan?
• Hoe zit je op je stoel?
• Laat je je dragen?
• Waar zeg je JA als trouw aan jezelf NEE betekent?
• Mag het jou voluit goed gaan?
Enzovoort...

Contact met de lijfelijke onderstroom.
Om helderheid in emoties en gevoelens te krijgen gebruik ik graag de metafoor van de rivier.
Emoties
Aan het oppervlak van een rivier beweegt het voortdurend. Spetterend, golvend alsmaar in verandering. Deze beweging kun je vergelijken met emoties die lijfelijk komen en gaan afhankelijk van het weer of je gemoedsgesteldheid. Als opkomende emoties er meteen mogen zijn als ze zich aandienen ervaar je dit maximaal een minuut. Laat maar stromen, wat het ook is het ebt vanzelf weer weg. Als je signalen van verdriet of boosheid wegdrukt, gaat de energie van de emotie onderhuids en komt vroeg of laat vaak heftiger tevoorschijn.
Gevoelens
In de diepte van de rivier is een rustige onderstroom die alsmaar doorgaat. Deze stroom kun je vergelijken met gevoel. Kalm en stil voortbewegend naar de zee. 
Verstand
De rivierbedding houdt de boel bij elkaar. Dit kun je vergelijken met gezond verstand dat nodig is om met gevoelig verstand juist te handelen.
Zingeving
Deze laag gaat over bezieling en inspiratie en zingeving vanuit vertrouwen aan de doorgaande stroom van verandering. De zee als onuitputtelijke bron die altijd voor iedereen beschikbaar is.

Dankbaar
Tot slot nog twee vragen om geregeld bij stil te staan:
• Waar ben je dankbaar voor?
• Wat is jouw eigen bijdrage hierbij geweest?

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.