Heb je de zoen wel gevoeld? Vluchtig - want druk, druk, druk - gauw hallo en houdoe zeggen - met een halfslachtige zoen min of meer in de lucht is niet echt bevorderlijk voor een fijne relatie. En als de dagelijkse routine met saaie sleur zijn intrede doet wordt zoenen al helemaal bijzaak.

Uit onderzoek blijkt dat bij zeker een op de vijf stellen het zoenen in het slop raakt.

Relatiedeskundige Paulien Timmer kegt het zo uit:

Een zoen korter dan zes seconden is al voorbij voordat onze hersenen het kunnen registreren. Het bindingshormoon oxytocine dat in theorie voor ontspanning zorgt vliegt door je lijf alsof er niets is gebeurd.

Met aandacht zoenen Een aandachtige op de mond zoen van tenminste zes tellen zorgt ervoor dat je jezelf en elkaar echt voelt. Je hoofd, je hart en je lijf als geheel. Het schijnt zelfs stress te verlagen en het cortisol-niveau kan daardoor meetbaar dalen. Bij een bewuste zoen gebruiken we al onze zintuigen. Horen, zien, ruiken, proeven en voelen. De lippen zijn zeer gevoelig en zoenend contact nodig t vanzelf uit tot intieme verbinding. En koppels voelen meer tevredenheid met hun relatie. Zelf ervaar ik dat ik na een tel of vier innerlijk begin te glimlachen. Wij lachen erom en maken grapjes om het niet al te plichtmatig te maken.

Toch nemen we het zoen-experiment serieus. Juist omdat we er goed bij gedijen. Het voelt vrij-in-verbinding en brengt me een intiem en warm gevoel.


Intimiteit en vertrouwen

Zo zoenen doe je meestal met je liefdespartner met wie je een intieme relatie hebt. Met degene waarmee je zeer vertrouwd bent en een hartverbinding ervaart. Met diegene met wie je ook zo lang wilt zoenen. Er is over en weer sprake van genegenheid, respect, steun en begrip.

Overigens geldt dit wat mij betreft voor elke aanraking, elke relatie. Huid-op-huid-contact is de meest directe vorm van communicatie. Als de aanraking niet klopt voel je dat meteen. Te kriegelig, eisend, afstandelijk, afwezig, controlerend of beoordelend. Je deinst dan als het jou niet past (hopelijk) als vanzelf naar achteren. Echter als het tactiel-contact hartverwarmend aanvoelt - aandachtig, warm, teder, zacht, betrokken en wederkerig - dan ontstaat moeiteloos toenadering in liefdevolle verbinding ❤️.