Telkens weer Het bekende lied van Willeke Alberti was heel lang mijn huil-lied. Ik hoefde de eerste tonen maar te horen en daar ging ik. Ik had een cassettebandje in mijn auto en na mijn werk waar ik ‘me goed hield’ kon ik vrijuit ontladen. Telkens weer. Nu dik veertig jaar later heb ik gisteren bij de zogenoemde schuifdeuren van mijn koor dit lied gezongen. Het voelt nu als 'ontkoppeld'. Natuurlijk komen er nog wel eens tranen, maar het automatisme heb ik er en public uitgezongen. Prachtig hoe muziek helpt bij vertering van oud zeer. De laatste regels van het lied heb ik als volgt aangepast:

maar telkens weer, weet ik: wat zijn er veel waar ik mee samen leef, mijn hart aan geef met wie ik deel dat wat ik niet ontbeer liefde voor altijd, telkens weer

Podcast Bloedeerlijk Vandaag een jaar geleden - juli 2021 - was de opname van de vijfde podcast over miskramen https://www.corbijncs.nl/Podcast-Bloedeerlijk. Ik was als ‘ervaringsdeskundige’ te gast bij Anja Corbijn. We hadden meteen fijn contact. Tijdens de voorbereiding bleek dat haar moeder ook haptotherapeut is. Met haar heb ik veel gedeeld bij nascholingen in Doorn en in Frankrijk. Daardoor blijkt Anja van zeer nabij vertrouwd met haptotherapie, dat geeft het verhaal nog meer body. Ik ben Anja heel dankbaar voor de kans die ze me juist in deze levensfase gaf om mijn bloedeerlijke verhaal over mijn (onze) geschiedenis met miskramen te delen.


Miskraam niet langer in taboesfeer ‘Als we er niet over praten doet het geen zeer’ was destijds het idee. De ervaring leert dat elke generatie en elk mens anders omgaat met de realiteit van een of meer miskramen. Doorvragen in plaats van doodzwijgen draagt voor mij en voor velen die dit meemaken bij aan de aanvaarding van het gegeven en aan de rouw om dit verlies: TisZoTis. Anja geeft een begripvolle en waarderende intro & outro en besteedt ook aandacht aan het boek Onderbroken | contact met je wijze lijf dat ik schreef. Heel fijn. Vanuit haar eigen ervaring kent ze de impact van het krijgen van miskramen. Ze is niet voor niets met de podcasts gestart en stelt vragen die er toe doen. Je kunt via de podcast Bloedeerlijk ook andere aspecten die te maken hebben met miskramen beluisteren.Openbaren Tijdens het luisteren naar deze podcast wist ik ineens de naam van de deskundige en empathische gynaecoloog van het ziekenhuis in Oss, dokter van der Velden , waar ik tijdens ons gesprek niet op kon komen. Voelt goed om dit verhaal niet alleen binnenskamers maar ook openbaar te delen. Door het publieke karakter krijgt het persoonlijke erkenning. Deze verlies-ervaring is van grote invloed geweest op mijn persoonlijke en professionele ontwikkeling: van ‘hoofd op pootjes’ naar haptotherapeut met verstand van gevoel.


Wens Ik hoop en verwacht dat mensen die nu met een miskraam te maken hebben echt iets hebben aan het luisteren naar de podcasts van

Bloedeerlijk. Nu krijgen 2 op de 10 wensouders te maken met een miskraam. Veel vrouwen en ook mannen dragen, zeker in de professionele setting, stilletjes zo’n pijnlijke teleurstelling. Ook studie- en loopbaankeuzes worden sterk beïnvloed door verwachting en teleurstelling en door een al dan niet vervulde kinderwens. Ik hoop en verwacht dat mensen die nu met een miskraam of ongewenste kinderloosheid te maken echt iets hebben aan het luisteren naar Bloedeerlijk.