Wat kunnen kinderen toch prachtig krachtig roepen ‘IK WIL PAP, NU’. Ze timmeren daarbij aanhoudend op het blad van hun kinderstoel. Totdat ze pap krijgen. Als peuter kun je nog geen onderscheid maken tussen nu en later en ben je volledig afhankelijk van je verzorgers. Zo zorgen peuters verbaal en non-verbaal fantastisch voor hun behoeften.


Wel willen wat er niet is (begeren)

Als volwassene kun je zelf voor je behoeften zorgen. Ben jij iemand die iets wil wat er niet is? Iemand die streeft naar meer omzet, likes, beloning of bezit? Ben je gericht op status en succes? Geneigd alsmaar te grijpen naar nog meer, vanuit het idee: ‘het moet en zal plezierig zijn’. Als je dit herkent zul je liefst vooruitkijken. Druk in de weer voor verbetering en verfraaiing. Gedreven op weg naar iets nieuws, iets anders. Het moet fijner, beter of perfecter en liefst meteen. Het achterliggende gevoel lijkt dan, ‘ik moet alsmaar presteren om erkenning te krijgen’. En het is kennelijk hoe zeer je ook je best doet nog steeds niet genoeg. Al doende houd je de boel onder controle. Je voelt daarbij urgentie. Net als een peuter, Pap, nu! Grenzeloze activiteit werkt innerlijke onrust en chronische stress in de hand. Dit leidt tot een vernauwde blik en nauwelijks contact met het lijf. Ik heb veel mensen in mijn praktijk gezien die daar op den duur een hoge prijs voor betalen in de vorm van mentale en fysieke stressklachten. Natuurlijk bestaat er ook gezonde ambitie die aansluit bij je natuurlijke talenten en energieniveau en in de menselijke maat vorm krijgen. Ten dienste van jezelf en de omgeving. Je ervaart dan persoonlijk gemak en professionele voldoening.


Niet willen wat er wel is (negeren) Ben jij meer een verdediger, vermijder, wegduwer of demper? Vind je het lastig om pijnlijke gevoelens te ervaren? Niet gewend om nare gevoelens onder ogen te zien? Heb je moeite om je eigen ware grootte te erkennen en blijf je onder je kunnen of juist daarboven? Blijf je liefst in je comfort-zone? De energie in je lijf voelt dan mogelijk zwaar. Je blijft maar piekeren en malen. Je worstelt met schuld en schaamte op basis van teleurstellende ervaringen. Ben je er aan toe om levenslessen te leren op basis van deze ervaringen? Of ben je geneigd te klagen over wat er niet deugde en nog steeds niet deugt? Dan lijkt het er op dat het verleden emotioneel nog geen voltooid verleden tijd is. Alles wat je weerstand biedt verkrampt en gaat vastzitten. Ook in je lijf. Denk maar aan een bal die je alleen met kracht onder water kunt houden. Dit leidt tot vermoeidheid, stress en sombere gevoelens. Wat kan jou helpen om ‘uit je hoofd te komen’ en hier en nu contact te maken met je lichaamssignalen en gevoelens? Als je dat doet krijg je veel meer contact met je echte behoeften en kun je daarvoor zorgen. Dit draagt zeker bij aan je vitaliteit en levenslust.


Loving what is In plaats van begeren of negeren bestaat de mogelijkheid om te accepteren: het is nu zoals het is. TisZoTis. Dit is niet hetzelfde als berusting. Loving what is brengt een stroom op gang waarin je flexibel meebeweegt met wat zich aandient. Vanuit acceptatie van de realiteit bepaal je met gevoel en verstand opnieuw je koers. Met een volwassen houding focus je je op het volgen van deze koers. Het leven biedt volop mogelijkheden tot groei en ontwikkeling. Kijk maar hoe de natuur deze zomer prachtig in volle bloei staat. Steeds kun je keuzes maken die je goed doen. Als dit moment volle aandacht krijgt, voel je de levensenergie vanzelf stromen. Er komt ruimte voor innerlijke rust en voor plezierig sociaal contact. Je voelt je – in contact met je wijze lijf – gehoord en gezien, allereerst door jezelf. Angstige gedachten als ‘ik hoor er niet bij of ‘ik heb niet genoeg’ of nog erger ‘ik ben niet genoeg’ verdwijnen naar de achtergrond. Dit zijn verzinsels die niet op waarheid berusten. Je voelt je verbonden met jezelf, met je dierbaren en met het grote geheel. Deze verbinding is er sowieso vanzelf. Het vraagt juist moeite om je voor deze universele levensenergie af te sluiten. Als je zelf meer en meer leeft vanuit je pure eigenheid, behandel je anderen ook moeiteloos als jezelf.